Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Ośrodek Pomocy Społecznej w Puchaczowie

Warsztaty kulinarne i ekonomiczne w ramach PO PŻ

Utworzono dnia 21.02.2018

W dniu 21 lutego 2018 r. w Dziennym Domu „Senior-WIGOR” w Bogdance odbyły się „działania towarzyszące” w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020. To program operacyjny mający na celu ograniczenie skali ubóstwa poprze wspieranie systemów krajowych świadczących pomoc osobom najbardziej potrzebującym. Jest realizowany w dwóch kluczowych obszarach: zakup oraz dystrybucja żywności dla osób najbardziej potrzebujących i działania towarzyszące promujące włączenie społeczne oraz wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

W ramach Programu osoby potrzebujące otrzymują nieodpłatnie paczki z żywnością, a także mogą brać udział w warsztatach i szkoleniach, których celem jest włączenie ich do społeczności lokalnych i poprawa sytuacji życiowej.  

Działania towarzyszące organizuje Bank Żywności w Lublinie.

Uczestnicy spotkania wzięli udział w warsztatach kulinarnych oraz ekonomicznych. Warsztaty kulinarne przeprowadził Pan Dariusz Komsta, który przygotował włoskie danie z produktów POPŻ.

Natomiast Pani Bożena Borowicz - ekspert edukacji ekonomicznej prowadziła warsztaty ekonomiczne pt.: „Budżet domowy – zdrowie finansowe rodziny”.

Pani Bożena udzieliła cennych wskazówek:

Zatroszcz się o swój budżet

  1. Zaplanuj posiłki na tydzień. Sprawdź jakie masz produkty w domu i stwórz listę posiłków na najbliższy tydzień. Planując obiady weź pod uwagę to, co może zostać na kolejny dzień. Brakujące produkty umieść na liście zakupowej z dokładnym określeniem ilości co do gramatury.
  2. Lista zakupów. To podstawowy krok w drodze do oszczędzania. Trzymając się listy masz większe szanse na zrobienie zakupów takich jak naprawdę potrzebujesz. Wtedy tez mniej ulegasz pokusom, zakupy robisz sprawniej i łatwiej jest Ci przewidzieć kwotę, jaką wydajesz.
  3. Budżet na wydatki. Możesz też zacząć od kwoty, jaką chcesz przeznaczyć na zakupy i do niej dostosować listę oraz plan posiłków. Ceny produktów możesz znaleźć na stronach internetowych, które posiada większość dyskontów i marketów.
  4. Nie bądź głodny. Pamiętaj, idąc na zakupy zadbaj, aby Twój żołądek nie był pusty! Będąc głodnym odruchowo wrzucisz do koszyka wszystko to, co podpowie Ci Twój nienajedzony organizm. Wtedy też dużo trudniej o racjonalne podejmowanie decyzji.
  5. Nie ulegaj promocjom. Niestety nie każda promocja jest dla Ciebie okazją! Niektóre towary obniżone są tylko o kilka groszy, a reklama ma Cię nakłonić do kupna towaru, którego nie potrzebujesz. Zanim coś kupisz, pomyśl czy ten produkt Ci się przyda.
  6. Zorganizuj się. Znajdź w swojej okolicy dyskonty spożywcze lub hipermarkety, są tańsze niż małe osiedlowe sklepy. Jeśli możesz nie zabieraj na zakupy dzieci, które często ulegają pokusom, namawiając Cię na zbędne wydatki. Ewentualnie umów się z dzieckiem, że może wybrać jeden produkt w określonej cenie, który dopiszesz do listy.
  7. Dobra jakość nie zawsze wysoka cena – porównuj produkty. Duże koncerny mogą pozwolić sobie na wszechobecne reklamy swoich produktów, jednak nie zawsze oznacza to, że na rynku nie ma dla nich konkurencji. Porównuj skład i ilość towaru tańszych firm i wybieraj to co zdrowe i tańsze! Nie płać za opakowanie tylko za jakość.
  8. Przed kasą przejrzyj jeszcze raz koszyk. Podchodząc do kasy zatrzymaj się jeszcze na chwilę i zastanów się czy nie ma tam produktów, które zostały wybrane pod wpływem emocji. Bardzo często wkładamy towary, którym nie możemy się oprzeć, ale już po chwili racjonalizm bierze górę i rezygnujemy z nich bez żalu.
  9. Zaoszczędzone pieniądze wrzuć do skarbonki. Jeśli okaże się, że udało Ci się nie przekroczyć założonego budżetu lub kupić produkty z listy taniej, koniecznie wrzuć zaoszczędzone pieniądze do „skarbonki”. Po 2 miesiącach zajrzyj i przelicz ile udało Ci się zaoszczędzić, to zawsze motywuje i daje realne poczucie tego, że umiesz oszczędzać!

Warsztaty kulinarne i ekonomiczne w ramach PO PŻ

Utworzono dnia 26.02.2018, 21:08