Warsztaty kulinarne w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
W dniu 30 marca 2017 r. w Dziennym Domu „Senior-WIGOR” w Bogdance odbyły się Warsztaty kulinarne pt:. "Zasady zdrowego żywienia" oraz Warsztaty Edukacji Ekonomicznej – tzw. „działania towarzyszące” w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, który jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Zajęcia kierowane były do beneficjentów Programu – odbiorców paczek żywnościowych.
W spotkaniu brali także udział uczestnicy i pracownicy Dziennego Domu „Senior-Wigor” oraz Ośrodka Pomocy Społecznej w Puchaczowie.
Warsztaty kulinarne przeprowadził kucharz - Pan Grzegorz Kopeć, który omówił m.in.:
- zasady niemarnowania żywności,
- piramidę zdrowego żywienia.
Uczestnicy spotkania uzupełnili posiadaną wiedzę na temat zdrowego żywienia, wzięli także udział w pokazie kulinarnym połączonym z degustacją. Uczestnicy pod nadzorem kucharza przygotowali krem brokułowy oraz wegetariańskie curry z batatami, szpinakiem i ciecierzycą.
Warsztaty Ekonomiczne prowadziła Pani Bożena Borowicz – ekspert edukacji ekonomicznej. Poruszana tematyka zajęć to:
- zasady tworzenia budżetu domowego,
- rozpoznawanie realnych potrzeb z uwzględnieniem wszystkich finansowych
i rzeczowych dochodów rodziny, - sposoby zarządzania budżetem,
- ścisła kontrola finansowa, polegająca na monitorowaniu wydatków w stosunku do dochodów,
- monitorowanie stanów liczników bieżącego zużycia energii elektrycznej, wody, itp.,
- główne zagrożenia wynikające z braku planu budżetowego.