Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Ośrodek Pomocy Społecznej w Puchaczowie

Warsztaty kulinarne i dietetyczne

Utworzono dnia 26.03.2019

W dniu 19 marca 2019 r. w Dziennym Domu „Senior+” w Bogdance odbyły się warsztaty dietetyczne i kulinarne w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 zorganizowane przez Bank Żywności w Lublinie.

W ramach promocji zdrowia przeprowadzona została ocena stanu odżywiania oraz badania antropometryczne – uczestnicy skorzystali z bezpłatnej analizy masy ciała, podczas której dowiedzieli się ile wynosi ich całkowita masa ciała, jaka jest zawartość tkanki tłuszczowej, tkanki mięśniowej oraz wody w ich organizmie. Każdy z uczestników miał możliwość skonsultowania swojego pomiaru z dietetykiem oraz porozmawiania o tym, jakie zmiany żywieniowe można wprowadzić, żeby cieszyć się zdrowiem przez długie lata.

A w ramach warsztatów kulinarnych uczestnicy spotkania poznali przepis na CZEBUREKI - to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich, znane są doskonale również w Rosji i na Ukrainie. Są to pyszne pierogi z mięsnym farszem, zanurzonym w mega aromatycznym rosołku. Polecamy każdemu. A oto przepis:

Czebureki:

Ciasto takie jak na pierogi, czyli:

  • 3 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. wody
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl. oleju

Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe tak jak na pierogi. Rwiemy kulki o średnicy 6 cm i rozwałkowujemy na mały okrąg. Farsz nakładamy na połowę okręgu a drugą połową przykrywamy i dość mocno kciukiem zlepiamy brzegi pieroga – tak, aby olej nie dostał się do środka.

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego (surowe)
  • 1 cebula
  • 1/2 szt. pora
  • 1/2 szt. kapusty pekińskiej
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa do mięsa
  • 1/2 szkl. wody
  • 3 łyżki oleju

Mięso przełożyć do miski. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i przełożyć do patelni z wodą i olejem. Pokrojone warzywa delikatnie poddusić (zeszklić). Do mięsa dodajemy przyprawę do mięsa, sól, pieprz do smaku oraz podduszone warzywa – włącznie tymi z rosołkiem. Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać i nadziewać ciasto. Smażyć na głębokiej patelni w dużej ilości oleju, do uzyskania złotego koloru.

Tak przygotowane czebureki można podawać z sosem czosnkowym, ketchupem lub innymi dodatkami.

Smacznego!

Warsztaty kulinarne i dietetyczne

Utworzono dnia 26.03.2019, 12:48